Omlet z serem (jest jeszcze ze szczypiorkiem i szynką)
Potrzebna patelnia teflonowa, pędzelkiem smarujesz ja olejem ryżowym. Zawartość torebki mieszasz z woda wg polecenia. Powstaje lekkie „ciasto”
Z 2 jajek oddzielasz białko i ubijasz mocna pianę. Mieszasz pianę z „ciastem” w misce.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Omlet z serem
- Wariant 1 - z pietruszka
- Do miski wsypujesz pokrojona pietruszkę , chili , curry, wszystko mieszasz
- Wariant 2 - ze szpinakiem
- Na patelni kilka kropli oliwy sekundę przewracasz szpinak , wrzucasz do miski mieszasz, dodajesz przyprawy.
- Wariant 3 - z grzybami
- Dowolne grzyby – pieczarki , boczniaki, shitake, kroisz , podsmażasz na patelni , wrzucasz do miski z ciastem i mieszasz.
Sposób przygotowania
Patelnie rozgrzewasz przez chwile na dużym ogniu, wlewasz omlet, zmniejszasz ogień do minimum, przykrywasz pokrywką, po około 7 minutach przewracasz omlet na druga stronę.
Następne ok. 7 minut i jest gotowy.
Podajesz, a na nim kładziesz sałatę, pokrojone pomidory skropione octem balsamiko i oliwą ulubiona z oliwek, dyni czy lnianą.