Krem z pomidorów i pieczonej papryki
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Krem z pomidorów i pieczonej papryki
- Pomidory 1/2 kg
- Chili ½ łyżeczki
- Oliwa 1 łyżka
- Zimna woda ½ l
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 4 ząbki
- Tymianek 2 gałązki
- Czerwona papryka 3 sztuki
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pokrój papryki i wyłóż na folii aluminiowej na blaszce piekarnika.
Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory i 4 całe, nieobrane ząbki czosnku oraz tymianek.
Równocześnie piecz papryki i pomidory przez 30 minut w 230 °C na dwóch poziomach.
W tym czasie usmaż posiekaną cebulę.
Następnie przełóż cebulę do garnka i gotuj w 0,5 l wody.
Wyjmij paprykę z piekarnika i obierz ze skórki.
Do wywaru dodaj upieczoną paprykę, pomidory i obrany czosnek.
Później dodaj szczyptę chili, tymianek, sól i pieprz.
Całość zagotuj i zmiksuj blenderem.
Do kremu można dodać kuleczki sojowe o smaku serowym/ z pomidorami i oregano Lignaform.