Placuszki cukiniowe
Rada szefa kuchni: Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego jeśli jest wyłącznie przyrządzana na patelni, musi być smażona na początku na dużym ogniu, ale na małej ilości
tłuszczu, wówczas woda odparuje. Niezbyt młode warzywa są mniej wodniste. Wystarczy je pokroić i wstawić do lodówki. Następnie sok odlać i warzywa dokładnie osuszyć.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Placuszki cukiniowe
- Naleśnik z szynką Lignaform 1 saszetka
- 1 mała cukinia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody.
2
Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśnik z szynką przygotowujemy według przepisu w miseczce i dodajemy odciśniętą cukinię z przyprawami.
3
Rozgrzewamy patelnię i smażymy cukiniowe placuszki na rumiany kolor.