Smażone cukinie z tymiankiem i czosnkiem
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Smażone cukinie z tymiankiem i czosnkiem
- 6 małych cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki z oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tymianku
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1
Cukinie dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Odkroić obydwa końce, nie obierać.
2
Każdą cukinię przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na cienkie plasterki.
3
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku.
4
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cukinię i smażyć na dużym ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką lub potrząsając patelnią, aby cukinie się nie rozpadły.
5
W połowie smażenia dodać czosnek. Cukinie posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.