cukinie
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Smażone cukinie z tymiankiem i czosnkiem

Smażone cukinie z tymiankiem i czosnkiem

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Smażone cukinie z tymiankiem i czosnkiem

    • 6 małych cukinii
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki z oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki tymianku
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Cukinie dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Odkroić obydwa końce, nie obierać.

    2

    Każdą cukinię przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na cienkie plasterki.

    3

    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku.

    4

    Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cukinię i smażyć na dużym ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką lub potrząsając patelnią, aby cukinie się nie rozpadły.

    5

    W połowie smażenia dodać czosnek. Cukinie posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *