Sałatka z Cukinii z kolendrą
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Sałatka z Cukinii z kolendrą
- 4 małe cukinie
- Kilka gałązek świeżej kolendry
- ½ łyżeczki przetartych konserwowych papryczek chili
- Sok z ½ limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1
Cukinie dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
2
Odkroić obydwa końce, cukinie cienko obrać i utrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach.
3
Przełożyć do małej salaterki. Kolendrę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
4
Listki oderwać od łodyżek i drobno pociąć nożyczkami.
5
Do drugiej miseczki włożyć chili i wymieszać z sokiem z limonki.
6
Dodać oliwę i roztrzepać widelcem. Cukinie polać sosem, posypać kolendrą i sałatkę dokładnie wymieszać.
7
Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.