papryki kolorowe
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Pasta paprykowo-pomidorowa

Pasta paprykowo-pomidorowa

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Pasta paprykowo-pomidorowa

    • Czerwona papryka 1,5 kg
    • Pomidory 1 kg
    • Papryczka chili 1 sztuka
    • Czosnek 5 ząbków
    • Posiekana pietruszka 3 łyżki
    • Oliwa z oliwek 50 ml
    • Sól 2 łyżeczki
    • Ocet 3 łyżki

    Sposób przygotowania

    1

    Papryki, pomidory i papryczkę chili umyć i ułożyć na papierze do pieczenia.

    2

    Pomidory naciąć lekko robiąc tzw. krzyżyk, żeby skórka ładnie odeszła.

    3

    Z papryczki chili usunąć zieloną część. Warzywa włożyć do rozgrzanego do 220 °C piekarnika i piec do momentu, gdy skórka będzie ładnie odchodzić (papryka ok. 30 min, pomidory i papryczka chili ok. 20 min).

    4

    Pomidory należy obrać ze skórki, drobno pokroić i włożyć do durszlaka.

    5

    Papryczkę chili bez obierania przełożyć do durszlaka.

    6

    Paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić i przełożyć do durszlaka.

    7

    Warzywa zostawić w durszlaku na około 1 godzinę.

    8

    Po tym czasie należy przełożyć je do garnka, dodać oliwę i drobno posiekany czosnek, i smażyć na lekkim ogniu do rozpadu warzyw.

    9

    Następnie dodać ocet, pietruszkę, sól i dokładnie wymieszać.

    10

    Gorącą pastę przełożyć do słoiczków.

    11

    Idealna do posiłków Lignaform: chleba, grzanek, omletów, naleśnika z szynką, ciasta z boczkiem Lignaform oraz makaronów.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *