Pasta paprykowo-pomidorowa
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Pasta paprykowo-pomidorowa
- Czerwona papryka 1,5 kg
- Pomidory 1 kg
- Papryczka chili 1 sztuka
- Czosnek 5 ząbków
- Posiekana pietruszka 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Sól 2 łyżeczki
- Ocet 3 łyżki
Sposób przygotowania
Papryki, pomidory i papryczkę chili umyć i ułożyć na papierze do pieczenia.
Pomidory naciąć lekko robiąc tzw. krzyżyk, żeby skórka ładnie odeszła.
Z papryczki chili usunąć zieloną część. Warzywa włożyć do rozgrzanego do 220 °C piekarnika i piec do momentu, gdy skórka będzie ładnie odchodzić (papryka ok. 30 min, pomidory i papryczka chili ok. 20 min).
Pomidory należy obrać ze skórki, drobno pokroić i włożyć do durszlaka.
Papryczkę chili bez obierania przełożyć do durszlaka.
Paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić i przełożyć do durszlaka.
Warzywa zostawić w durszlaku na około 1 godzinę.
Po tym czasie należy przełożyć je do garnka, dodać oliwę i drobno posiekany czosnek, i smażyć na lekkim ogniu do rozpadu warzyw.
Następnie dodać ocet, pietruszkę, sól i dokładnie wymieszać.
Gorącą pastę przełożyć do słoiczków.
Idealna do posiłków Lignaform: chleba, grzanek, omletów, naleśnika z szynką, ciasta z boczkiem Lignaform oraz makaronów.