Pory z sosem winegret
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Pory z sosem winegret
- 12-16 młodych porów
- Winegret:
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 łyżki octu
- 6 łyżek oleju arachidowego (oliwy z oliwek)
- 1 pęczek świeżych ziół, lub mrożonych (pietruszki, szczypiorku)
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Przygotować pory: odkroić korzenie i ciemnozielone liście, zostawić tylko białe i jasnozielone części.
Każdy por głęboko naciąć wzdłuż, zaczynając od góry ale nie przecinając.
Dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, wypłukując z liści ziemię.
Do garnka do gotowania na parze wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Do koszyka włożyć pory, koszyk umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i przykryć.
Gotować przez 15-20minut w zależności od wielkości porów.
Przygotować sos winegret. W tym czasie przygotować winegret; do miseczki włożyć musztardę i ocet. Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać oliwę (olej), cały czas ubijając widelcem, aż składniki się połączą.
Zioła opłukać i osuszyć. Oderwać listki, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki i odstawić.
Nakłuwając czubkiem noża sprawdzić czy pory są ugotowane.
Wyjąć z koszyka i wyłożyć na półmisek. Gdy ostygną polać winegretem.