pokrojone pory
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Pory z sosem winegret

Pory z sosem winegret

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Pory z sosem winegret

    • 12-16 młodych porów
    • Winegret:
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy
    • 4 łyżki octu
    • 6 łyżek oleju arachidowego (oliwy z oliwek)
    • 1 pęczek świeżych ziół, lub mrożonych (pietruszki, szczypiorku)
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Przygotować pory: odkroić korzenie i ciemnozielone liście, zostawić tylko białe i jasnozielone części.

    2

    Każdy por głęboko naciąć wzdłuż, zaczynając od góry ale nie przecinając.

    3

    Dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, wypłukując z liści ziemię.

    4

    Do garnka do gotowania na parze wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.

    5

    Do koszyka włożyć pory, koszyk umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i przykryć.

    6

    Gotować przez 15-20minut w zależności od wielkości porów.

    7

    Przygotować sos winegret. W tym czasie przygotować winegret; do miseczki włożyć musztardę i ocet. Wymieszać.

    8

    Doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać oliwę (olej), cały czas ubijając widelcem, aż składniki się połączą.

    9

    Zioła opłukać i osuszyć. Oderwać listki, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki i odstawić.

    10

    Nakłuwając czubkiem noża sprawdzić czy pory są ugotowane.

    11

    Wyjąć z koszyka i wyłożyć na półmisek. Gdy ostygną polać winegretem.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *