mycie warzyw
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Duszony seler naciowy

Duszony seler naciowy

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Duszony seler naciowy

    • 2 selery naciowe
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Odkroić twarde, dolne części selerów i liście zostawiając tylko 20cm łodyg.

    2

    Łodygo rozdzielić, odrzucić twarde łodygi zewnętrzne zostawiając tylko bardzo miękkie łodygi wewnętrzne.

    3

    Obrać je małym nożem usuwając wszystkie włókna i pokroić na kawałki 4-5cm.

    4

    Do rondelka wlac oliwę z oliwek i pokrojone selery, podlać wodą.

    5

    Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, w miarę potrzeby dolewać wodę.

    6

    Zdjąć przykrywę ciągle mieszając, gotować, aż płyn odparuje i selery będą pokryte oliwą.

    7

    Doprawić pieprzem i wyłożyć na półmisek.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *