Pomidory po prowansalsku
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Pomidory po prowansalsku
- 8 średnich pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Usunąć szypułki.
Pomidory przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć nasiona.
Czosnek obrać i zmiażdżyć i drobno posiekać. Pietruszkę umyć i osuszyć.
Listki oderwać od łodyżek, drobno pokroić i włożyć do szklanki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 150st żaroodporne naczynie posmarować oliwą.
Ustawić pomidory jeden obok drugiego, stroną wydrążoną do góry.
Posypać czosnkiem i pietruszką, polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie z pomidorami wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez 45-60minut aż pomidory się zarumienią.