pomidory
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Pomidory po prowansalsku

Pomidory po prowansalsku

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Pomidory po prowansalsku

    • 8 średnich pomidorów
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 mały pęczek natki pietruszki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Pomidory opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Usunąć szypułki.

    2

    Pomidory przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć nasiona.

    3

    Czosnek obrać i zmiażdżyć i drobno posiekać. Pietruszkę umyć i osuszyć.

    4

    Listki oderwać od łodyżek, drobno pokroić i włożyć do szklanki.

    5

    Nagrzać piekarnik do temperatury 150st żaroodporne naczynie posmarować oliwą.

    6

    Ustawić pomidory jeden obok drugiego, stroną wydrążoną do góry.

    7

    Posypać czosnkiem i pietruszką, polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

    8

    Naczynie z pomidorami wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez 45-60minut aż pomidory się zarumienią.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *