Pieczarki po grecku
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Pieczarki po grecku
- 500g bardzo małych pieczarek
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (bez cukru)
- 250ml wody
- 1 mały kawałek skórki cytrynowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Większe kapelusze pokroić na 2-4 części, małe pozostawić w całości.
Świeżą kolendrę umyć, osuszyć , listki oderwać od łodyżek i drobno posiekać.
W rondelku rozprowadzić przecier pomidorowy 2-3 łyżkami.
Dodać grzyby, wodę i skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień na wolny i gotować 10-15min. Grzyby przełożyć do salaterki, dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
Posypać posiekaną kolendrą i odstawić do ostygnięcia.