Pozostałe przepisy

Pieczarki po grecku

Pieczarki po grecku

  • Czas przygotowania20 min
  • Czas gotowania45 min
  • Czas całkowity1 hr 5 min

    Składniki

    Pieczarki po grecku

    • 500g bardzo małych pieczarek
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 4 łyżki przecieru pomidorowego (bez cukru)
    • 250ml wody
    • 1 mały kawałek skórki cytrynowej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

    2

    Większe kapelusze pokroić na 2-4 części, małe pozostawić w całości.

    3

    Świeżą kolendrę umyć, osuszyć , listki oderwać od łodyżek i drobno posiekać.

    4

    W rondelku rozprowadzić przecier pomidorowy 2-3 łyżkami.

    5

    Dodać grzyby, wodę i skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.

    6

    Zmniejszyć ogień na wolny i gotować 10-15min. Grzyby przełożyć do salaterki, dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

    7

    Posypać posiekaną kolendrą i odstawić do ostygnięcia.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *