Pesto z jarmużu
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Pesto z jarmużu
- Jarmuż 5-6 liści
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek.
Włożyć do pojemnika i rozdrobnić.
Następnie dodać obrany czosnek, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu.
Wszystko razem zmiksować na pesto.
Jeśli wyszło za gęste można dodać odrobinę więcej oliwy lub zimną wodę.
Wskazówka: pesto proponujemy podawać:
- Z ulubionym makaronem Lignaform,
- Z omletami i naleśnikiem z szynką Lignaform,
- Z chlebkiem i grzanką Lignaform,
- Z ugotowanym kalafiorem lub innymi warzywami,
- Wszędzie tam gdzie pasuje tradycyjne pesto z bazylii.
Jeśli jesteś na drugim etapie, polecamy zjeść pesto z jajkiem w koszulce lub z grillowanym mięsem.