warzywa na straganie
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Sos warzywny Ajvar

Sos warzywny Ajvar

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Sos warzywny Ajvar

    • Składniki (przepis na 4 słoiki po ½ litra):
    • Mocno czerwone papryki (ok. 1 kg) 5 sztuk
    • Mocno dojrzałe pomidory (0,5 kg) 5 sztuk
    • Bakłażan (0,5 kg) 2 sztuki średniej wielkości
    • Cebula 1 sztuka
    • Czosnek 4 duże ząbki
    • Oliwa ½ szklanki
    • Ocet winny 1 łyżka
    • Sól do smaku, czarny pieprz świeżo zmielony do smaku
    • Ostra papryka ½ łyżeczki

    Sposób przygotowania

    1

    Bakłażany pokroić w plastry grubości nie więcej niż 2 cm, solidnie posypać solą z dwóch stron, odstawić na 30 minut, po tym czasie ręcznikiem papierowym zetrzeć powstałe na nim krople soku.

    2

    Pokropić oliwą. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i białe błonki.

    3

    Położyć skórą do góry na blasze, rozpłaszczyć, naciskając dłonią, wstawić do nagrzanego piekarnika nastawionego na funkcję grill i piec 20-30 minut w temperaturze 200 °C.

    4

    Obok papryki położyć plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nieobrany czosnek.

    5

    Na 5 minut przed końcem pieczenia obok warzyw położyć obrane ze skóry, pozbawione nasion i soku pokrojone na ćwiartki pomidory.

    6

    Kiedy skórka na papryce będzie prawie całkiem czarna, wyjąć je z pieca i od razu umieścić w hermetycznym pojemniku (może być również woreczek foliowy) na kilka minut.

    7

    Po wyjęciu usunąć spaloną skórkę, pomagając sobie nożem. Warzywa wystudzić, czosnek wycisnąć z łusek.

    8

    Wszystkie warzywa wrzuć do malaksera, dodać przyprawy i miksować kilka chwil na jedwabistą masę.

    9

    Sos można przechowywać kilkanaście dni w słoiku w lodówce, zalany warstwą oliwy.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *