Sos warzywny Ajvar
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Sos warzywny Ajvar
- Składniki (przepis na 4 słoiki po ½ litra):
- Mocno czerwone papryki (ok. 1 kg) 5 sztuk
- Mocno dojrzałe pomidory (0,5 kg) 5 sztuk
- Bakłażan (0,5 kg) 2 sztuki średniej wielkości
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 4 duże ząbki
- Oliwa ½ szklanki
- Ocet winny 1 łyżka
- Sól do smaku, czarny pieprz świeżo zmielony do smaku
- Ostra papryka ½ łyżeczki
Sposób przygotowania
Bakłażany pokroić w plastry grubości nie więcej niż 2 cm, solidnie posypać solą z dwóch stron, odstawić na 30 minut, po tym czasie ręcznikiem papierowym zetrzeć powstałe na nim krople soku.
Pokropić oliwą. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i białe błonki.
Położyć skórą do góry na blasze, rozpłaszczyć, naciskając dłonią, wstawić do nagrzanego piekarnika nastawionego na funkcję grill i piec 20-30 minut w temperaturze 200 °C.
Obok papryki położyć plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nieobrany czosnek.
Na 5 minut przed końcem pieczenia obok warzyw położyć obrane ze skóry, pozbawione nasion i soku pokrojone na ćwiartki pomidory.
Kiedy skórka na papryce będzie prawie całkiem czarna, wyjąć je z pieca i od razu umieścić w hermetycznym pojemniku (może być również woreczek foliowy) na kilka minut.
Po wyjęciu usunąć spaloną skórkę, pomagając sobie nożem. Warzywa wystudzić, czosnek wycisnąć z łusek.
Wszystkie warzywa wrzuć do malaksera, dodać przyprawy i miksować kilka chwil na jedwabistą masę.
Sos można przechowywać kilkanaście dni w słoiku w lodówce, zalany warstwą oliwy.