Peperonata
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Peperonata
- 4 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600g pokrojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Pomidory odsączyć z zalewy.
Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i białe błonki.
Miąższ piec w piekarniku 180st przez 35-40 min lub grillować na patelni grillowej.
Papryki obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę oraz czosnek mieszając, aż cebula będzie szklista.
Dodać pokrojone papryki i smażyć przez 10 minut na wolnym ogniu, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 10 minut.
Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku wedle uznania. Włożyć do salaterki.