papryki kolorowe
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Peperonata

Peperonata

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Peperonata

    • 4 czerwone papryki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 600g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

    2

    Pomidory odsączyć z zalewy.

    3

    Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i białe błonki.

    4

    Miąższ piec w piekarniku 180st przez 35-40 min lub grillować na patelni grillowej.

    5

    Papryki obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę.

    6

    Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę oraz czosnek mieszając, aż cebula będzie szklista.

    7

    Dodać pokrojone papryki i smażyć przez 10 minut na wolnym ogniu, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 10 minut.

    8

    Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku wedle uznania. Włożyć do salaterki.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *