Karczochy z sosem winegret
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Karczochy z sosem winegret
- 4 duże karczochy
- Sok z cytryny
- Winegret:
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 łyżki octu
- 6 łyżek oleju arachidowego ( oliwy z oliwek)
- 1 pęczek świeżych ziół, lub mrożonych (pietruszki, szczypiorku)
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Oderwać łodygę razem z przylegającymi do niej włochatymi włóknami.
Z każdego karczocha usunąć twarde, zewnętrzne listki i ostrym nożem odciąć równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ¾ wysokości kwiatu.
Miejsca przecięcia natrzeć przekrojoną na pół cytryną, aby nie ciemniały.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól.
Karczochy włożyć do wrzącej wody i gotować ok 40 minut.
W tym czasie przygotować winegret; do miseczki włożyć musztardę i ocet. Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Stopniowo dodawać oliwę (olej), cały czas ubijając widelcem, aż składniki się połączą.
Zioła opłukać i osuszyć.
Oderwać listki, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki i odstawić.
Sprawdzić czy karczochy są ugotowane; czubkiem noża nakłuć serce lub oderwać listek.
Jeśli łatwo się odrywa, są gotowe.
Karczochy odsączyć na dużym sitku, wyłożyć na półmisek i odstawić do ostygnięcia.
Przed spożyciem polać winegretem.
Rada szefa kuchni: Karczochów nie należy wstawiać do lodówki, oziębione nie są tak smaczne.