karciochy
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Karczochy po Włosku

Karczochy po Włosku

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Karczochy po Włosku

    • 8 młodych karczochów (bardzo małych)
    • 100ml oliwy z oliwek
    • 1 cytryna
    • 2 ząbki czosnku
    • Kilka gałązek natki pietruszki
    • 1 gałązka tymianku
    • 1 gałązka mięty
    • Sól i świeżo mielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Karczochy przygotować jak w przepisie powyżej.

    2

    Do rondla włożyć karczochy, jeden obok drugiego, główkami do góry.

    3

    Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać czosnek, tymianek i miętę. Zalać wodą.

    4

    Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę.

    5

    Pod koniec duszenia w rondlu nie powinno być dużo wody.

    6

    Zioła a następnie karczochy wyjąć i rozłożyć na głębokim półmisku, polać sosem z duszenia.

    7

    Odstawić do ostygnięcia.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *