Karczochy po Włosku
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Karczochy po Włosku
- 8 młodych karczochów (bardzo małych)
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka mięty
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Karczochy przygotować jak w przepisie powyżej.
Do rondla włożyć karczochy, jeden obok drugiego, główkami do góry.
Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać czosnek, tymianek i miętę. Zalać wodą.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę.
Pod koniec duszenia w rondlu nie powinno być dużo wody.
Zioła a następnie karczochy wyjąć i rozłożyć na głębokim półmisku, polać sosem z duszenia.
Odstawić do ostygnięcia.