Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów
- 750g zielonej fasolki szparagowej
- 4 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1
Fasolkę pokroić na kawałki. Umyć i włożyć do rondelka z wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i posolić.
2
Gotować bez przykrycia przez 4-12 minut. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.
3
Do rondelka z wrzącą wodą włożyć pomidory na 30s, wyjąć i zaraz zanurzyć w zimnej wodzie.
4
Zdjąć skórkę, pokroić na połówki, usunąć nasiona i miąższ pokroić na plasterki.
5
Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Połowę fasolki szparagowej i pomidorów ułożyć na półmisku.
6
Na wierzchu rozłożyć połowę czosnku i polać 2 łyżkami oliwy.
7
Ułożyć pozostałą fasolkę i pomidory, rozłożyć pozostałe plasterki czosnku. Polać oliwą.
8
Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.