doprawienie warzyw
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

    • 750g zielonej fasolki szparagowej
    • 4 średnie pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Fasolkę pokroić na kawałki. Umyć i włożyć do rondelka z wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i posolić.

    2

    Gotować bez przykrycia przez 4-12 minut. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

    3

    Do rondelka z wrzącą wodą włożyć pomidory na 30s, wyjąć i zaraz zanurzyć w zimnej wodzie.

    4

    Zdjąć skórkę, pokroić na połówki, usunąć nasiona i miąższ pokroić na plasterki.

    5

    Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Połowę fasolki szparagowej i pomidorów ułożyć na półmisku.

    6

    Na wierzchu rozłożyć połowę czosnku i polać 2 łyżkami oliwy.

    7

    Ułożyć pozostałą fasolkę i pomidory, rozłożyć pozostałe plasterki czosnku. Polać oliwą.

    8

    Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *