bakłażan na patelni
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Bakłażanowa Pasta Baba Ganoush

Bakłażanowa Pasta Baba Ganoush

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Bakłażanowa Pasta Baba Ganoush

    • 3 średniej wielkości bakłażany
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chili, cebulka, pomidor, oliwki

    Sposób przygotowania

    1

    Bakłażany trzeba opiec – najlepiej na ogniem lub na grillu.

    2

    Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku.

    3

    W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut.

    4

    Ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem.

    5

    Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę.

    6

    Miąższ zmiksować z oliwą, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.

    7

    Pastę podawać z grzankami/ chlebem Lignaform, ciastem z boczkiem lub chipsami Lignaform.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *