Bakłażanowa Pasta Baba Ganoush
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Bakłażanowa Pasta Baba Ganoush
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chili, cebulka, pomidor, oliwki
Sposób przygotowania
Bakłażany trzeba opiec – najlepiej na ogniem lub na grillu.
Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku.
W temperaturze 200 stopni należy piec 45-50 minut.
Ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem.
Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę.
Miąższ zmiksować z oliwą, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
Pastę podawać z grzankami/ chlebem Lignaform, ciastem z boczkiem lub chipsami Lignaform.