Przepis na rozgrzewającą zupę pomidorową
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • passata pomidorowa 700 ml,
    • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki,
    • pomidory 5-6 sztuk,
    • czosnek 3 ząbki,
    • świeży, starty imbir 1-2 łyżki (lub więcej w zależności od preferencji),
    • wywar warzywny lub mięsny 300-500 ml (włoszczyzna, liście laurowe 4 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki),
    • sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, sok z cytryny – do smaku,
    • świeża kolendra lub bazylia do dekoracji.

    Sposób przygotowania

    1

    Przygotować wywar. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, a następnie razem z passatą i koncentratem pomidorowym dodać do przygotowanego wywaru. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do garnka. Doprawić startym imbirem, przyprawami i gotować na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy pomidory będą miękkie oraz zupa zgęstnieje. Przed zdjęciem z ognia dodać sok z cytryny do smaku. Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą lub bazylią. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *