Rozgrzewająca zupa pomidorowa
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- passata pomidorowa 700 ml,
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki,
- pomidory 5-6 sztuk,
- czosnek 3 ząbki,
- świeży, starty imbir 1-2 łyżki (lub więcej w zależności od preferencji),
- wywar warzywny lub mięsny 300-500 ml (włoszczyzna, liście laurowe 4 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki),
- sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, sok z cytryny – do smaku,
- świeża kolendra lub bazylia do dekoracji.
Sposób przygotowania
Przygotować wywar. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, a następnie razem z passatą i koncentratem pomidorowym dodać do przygotowanego wywaru. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do garnka. Doprawić startym imbirem, przyprawami i gotować na wolnym ogniu, aż do momentu, kiedy pomidory będą miękkie oraz zupa zgęstnieje. Przed zdjęciem z ognia dodać sok z cytryny do smaku. Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą lub bazylią. Smacznego!