Krem z pieczonej cukinii
Wskazówka: do kremu można dodać grzanki Lignaform lub snackline chili/ser Lignaform.
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Krem z pieczonej cukinii
- Cukinie - 2 średnie sztuki
- Cebula – 1 duża
- Świeża kolendra - do smaku
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól, pieprz – do smaku
- Olej rzepakowy– 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1/3 sztuki
- Bulion warzywny – 300 ml
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, przekroić na połowę i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Skropić olejem rzepakowym i posypać pieprzem i solą.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez 10-12 minut.
Drobno posiekana cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 15 min.
Zupę należy zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Podawać z posiekaną świeżą kolendrą.