cukinie
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Krem z pieczonej cukinii

Krem z pieczonej cukinii

Wskazówka: do kremu można dodać grzanki Lignaform lub snackline chili/ser Lignaform.

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Krem z pieczonej cukinii

    • Cukinie - 2 średnie sztuki
    • Cebula – 1 duża
    • Świeża kolendra - do smaku
    • Czosnek – 2 ząbki
    • Sól, pieprz – do smaku
    • Olej rzepakowy– 2 łyżki
    • Sok z cytryny – 1/3 sztuki
    • Bulion warzywny – 300 ml

    Sposób przygotowania

    1

    Cukinię umyć, przekroić na połowę i umieścić w żaroodpornym naczyniu.

    2

    Skropić olejem rzepakowym i posypać pieprzem i solą.

    3

    Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez 10-12 minut.

    4

    Drobno posiekana cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

    5

    Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 15 min.

    6

    Zupę należy zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą do smaku.

    7

    Podawać z posiekaną świeżą kolendrą.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *