O owocach powiedziane zostało już niemal wszystko. Ile jednak z tego to fakty naukowe, a ile mity wiedzą eksperci – dietetycy i naukowcy zajmujący się pracą nad żywnością.
Owoce są źródłem witaminy C i innych antyoksydantów, takich jak karotenoidy, antocyjany, fenole, flawonoidy i inne związki bioaktywne. Antyoksydanty ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników, w tym także reaktywnych form tlenu, chroniąc komórki naszego organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Niezwykle istotną rolę odgrywają owoce jagodowe, które ze względu na zawartość flawonoidów spowalniają ekspresję cytochromu P450, który bierze udział w metabolizmie toksyn.
Regularne spożywanie owoców o niskim indeksie glikemicznym ma udowodnione działanie zmniejszenia wystąpienia pierwotnego nowotworu złośliwego wątroby, a także szeregu innych chorób takich jak:
- cukrzycy typu 2 (zmniejszą ryzyko wystąpienia choroby)
- otyłości (wspomagają kontrolę masy ciała)
- chorób układu sercowo-naczyniowego (zmniejszają ryzyko zachorowania)
- ciśnienia tętniczego (wywierają korzystny wpływ na jego kontrolę)
- chorób oczu (element profilaktyki)
Pomimo jednoznacznych dowodów określonych przez badaczy amerykańskich i europejskich, o korzystnym wpływie owoców na organizm człowieka, pojawia się w społeczeństwie wiele barier, które ograniczają ich spożycie. Dziś w Międzynarodowym Dniu Owoców wybierzmy argumenty naukowe, obalając mity, że np.: owoców nie można jeść wieczorem.
Istotnym elementem spożycia owoców są soki i zgłębienie pojęcia fruktozy, zawartego w sokach. Soki owocowe są lekkostrawnymi antyoksydantami, zawierają sporo wartości odżywczych i witamin, jednak powinny spełniać jeden podstawowy warunek – muszą być miksowane w całości. Tylko w ten sposób zachowają maksymalną zawartość błonnika.
Amerykańska Akademia Pediatryczna zmodyfikowała zalecenia dotyczące podawania soków dzieciom. Zgodne z przedstawionymi rekomendacjami, dzieci, które nie ukończyły pierwszego roku życia, nie powinny pić soków, ponieważ ich spożycie w tym wieku nie niesie ze sobą korzyści zdrowotnych.