Osoby chorujące na cukrzycę powinny stosować zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Głównym celem dietoterapii jest przywrócenie właściwego stężenia glukozy we krwi. Szczegółowe zalecenia powinny zostać indywidualnie dopasowane do konkretnej osoby (należy uwzględnić wiek, aktywność fizyczną oraz preferencje żywieniowe).
Jakie są podstawowe zalecenia w diecie osób chorych na cukrzycę?
- Osoby chore na cukrzyce powinny wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Należy pamiętać, że rozdrobnienie pokarmu oraz jego rozgotowanie podwyższa indeks glikemiczny, natomiast błonnik pokarmowy obniża jego wartość.
- Należy zwracać uwagę nie tylko na IG produktu, ale również na ładunek glikemiczny. Produkty o niskim ładunku glikemicznym nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy we krwi i pozwalają na dłuższe odczuwanie sytości.
- Powinno się wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe (grube kasze, ryż brązowy, razowe pieczywo, makarony, płatki owsiane).
- Ważne jest ograniczenie do minimum żywność zawierającą węglowodany proste (słodycze, ciasta).
- W celu kontroli poziomu glikemii zaleca się przyjmowanie 5-6 posiłków dziennie, co 3-4 godziny.
- Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety.
- Należy wprowadzić do codziennej diety chude produkty nabiałowe.
- Warto ograniczyć spożycie mięsa do 0,5 kg tygodniowo, najlepiej wybierać drób oraz w mniejszej ilości chude czerwone mięso. Mięso można zastąpić jajkami, rybami oraz roślinami strączkowymi.
- Wskazane jest zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami pochodzenia roślinnego.
- Cukier powinno się zastąpić owocami o niskim indeksie glikemicznym (polecane są szczególnie owoce jagodowe) oraz ksylitolem i erytrolem.
- Warto włączyć do diety orzechy.
- Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody (minimum 1,5 l dziennie).
- Istotna jest również aktywność fizyczna, która podwyższa wrażliwość komórek na insulinę. Odradza się jednak zbyt intensywne treningi.
- Zaleca się wykluczenie alkoholu oraz zrezygnowanie z palenia papierosów.
- Dla osób korzystających z insulinoterapii niezwykle ważnym parametrem są wymienniki węglowodanowe (ww) informujące o ilości produktu, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych (dawkę insuliny oraz dokładny przelicznik insulina/ww ustala diabetolog indywidualnie dla każdego pacjenta).