Sos oliwkowy
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Sos oliwkowy
- Oliwa z ziaren winogron – ½ szklanki
- Ocet balsamiczny – 2 łyżki
- Oliwki zielone – 10 sztuk
- Zielony pieprz w zalewie – 1 łyżka
- Sól – do smaku
- Pieprz czarny – do smaku
- Koperek – 1 łyżka
- Natka pietruszki – 1 łyżka
Sposób przygotowania
1
Oliwki pokroić na cienkie plasterki, koperek i pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.
2
Uwaga: przygotowaną porcję sosu można przechowywać w lodówce kilka dni, w szczelnie zamkniętym słoiku. Stosować w ograniczonych ilościach – max. 2 łyżki dziennie. Można dodać do warzyw oraz produktów Lignaform (grzanek, chlebka, omletów, naleśnika z szynką, makaronu).