olej z oliwek
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Sos oliwkowy

Sos oliwkowy

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Sos oliwkowy

    • Oliwa z ziaren winogron – ½ szklanki
    • Ocet balsamiczny – 2 łyżki
    • Oliwki zielone – 10 sztuk
    • Zielony pieprz w zalewie – 1 łyżka
    • Sól – do smaku
    • Pieprz czarny – do smaku
    • Koperek – 1 łyżka
    • Natka pietruszki – 1 łyżka

    Sposób przygotowania

    1

    Oliwki pokroić na cienkie plasterki, koperek i pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.

    2

    Uwaga: przygotowaną porcję sosu można przechowywać w lodówce kilka dni, w szczelnie zamkniętym słoiku. Stosować w ograniczonych ilościach – max. 2 łyżki dziennie. Można dodać do warzyw oraz produktów Lignaform (grzanek, chlebka, omletów, naleśnika z szynką, makaronu).

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *