Therascience
Etap 6 Lignaform z produktami skrobiowymi/mącznym, Przepisy

Sałatka a’la Gyros

Sałatka a’la Gyros

Przygotujcie się na coś pysznego! Warstwowa sałatka nie tylko doskonale się prezentuje, ale również zachwyca swoim smakiem.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • ½ kapusty pekińskiej;
    • ½ ogórka szklarniowego;
    • 1 kostka wędzonego tofu;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 1 mała czerwona cebula;
    • 1 czerwona papryka;
    • 1 małe opakowanie groszku konserwowego;
    • 3 łyżki domowego majonezu;
    • 2 łyżki passaty pomidorowej (bez cukru);
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, przyprawa do gyrosa.

    Sposób przygotowania

    1

    Tofu pokrój w kostkę, skrop tłuszczem roślinnym i obsyp przyprawą do gyrosa. Następnie podsmaż przez chwilę na patelni.

    2

    Ogórek i paprykę pokój w kostkę, cebulę w piórka. Posiekaj kapustę. Groszek opłucz pod bieżącą wodą.

    3

    W miseczce wymieszaj majonez i passatę. Dodaj sól oraz pieprz.

    4

    Sałatkę układaj warstwowo- na spód połóż podsmażone tofu i czerwoną cebulę. Polej połową przygotowanego sosu. Następnie wsyp groszek oraz kawałki ogórka i papryki. Polej pozostałym sosem i na wierzch dołóż posiekaną kapustę.