Etap 6 Lignaform z produktami skrobiowymi/mącznym, Przepisy

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

Niezawodny przepis, pełen smaku i zdrowia! Przygotujcie razem z Nami wytrawne naleśniki, które sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad czy kolację. Oryginalny kolor zachwyci niejedną osobę!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    Ciasto:

    • 1 jajko (rozmiar L);
    • ½ szklanki mąki orkiszowej;
    • ½ szklanki mleka 2% tłuszczu;
    • ¼ szklanki wody gazowanej;
    • 1 garść świeżego szpinaku baby;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • szczypta soli.

    Farsz:

    • ¼ opakowania chudego twarogu typu klinek;
    • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
    • 1 plaster łososia wędzonego na zimno;
    • 5 suszonych pomidorów (odciśniętych z zalewy);
    • przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz kolorowy mielony;
    • opcjonalnie: czarnuszka

    Sposób przygotowania

    1

    Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj resztę składników na ciasto i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 min. Usmaż naleśniki na patelni wysmarowanej tłuszczem.

    2

    Połącz składniki na farsz- twaróg, jogurt, przyprawy oraz kawałki rozdrobnionego łososia i suszonych pomidorów. Rozsmaruj całą powierzchnię naleśnika i złóż go na pół. Całość można posypać czarnuszką.