Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem
Niezawodny przepis, pełen smaku i zdrowia! Przygotujcie razem z Nami wytrawne naleśniki, które sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad czy kolację. Oryginalny kolor zachwyci niejedną osobę!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko (rozmiar L);
- ½ szklanki mąki orkiszowej;
- ½ szklanki mleka 2% tłuszczu;
- ¼ szklanki wody gazowanej;
- 1 garść świeżego szpinaku baby;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- szczypta soli.
Farsz:
- ¼ opakowania chudego twarogu typu klinek;
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
- 1 plaster łososia wędzonego na zimno;
- 5 suszonych pomidorów (odciśniętych z zalewy);
- przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz kolorowy mielony;
- opcjonalnie: czarnuszka
Sposób przygotowania
1
Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj resztę składników na ciasto i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 min. Usmaż naleśniki na patelni wysmarowanej tłuszczem.
2
Połącz składniki na farsz- twaróg, jogurt, przyprawy oraz kawałki rozdrobnionego łososia i suszonych pomidorów. Rozsmaruj całą powierzchnię naleśnika i złóż go na pół. Całość można posypać czarnuszką.