Kotlety siekane z indykiem i cukinią
Jedna z naszych ulubionych potraw, często polecana pacjentom. Pyszne i perfekcyjne. Doskonale sprawdzą się dla osób, dbających o sylwetkę!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 1 polędwiczka z indyka (ok.200g);
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 duże jajko;
- 1 łyżka domowego majonezu;
- 1/3 cukinii;
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżeczka posiekanego koperku;
- 1 ząbek czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
1
Polędwiczkę pokrój w drobną kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (bez obierania). Po około 15 minutach odciśnij sok z cukinii. Składniki przełóż do jednej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30minut w 180 stopniach.