Artykuły

Mycie owoców i warzyw przed spożyciem – czy warto w każdym przypadku?

Mycie owoców i warzyw jest niezwykle ważne, ponieważ na ich powierzchni często znajdują się pozostałości po pestycydach oraz różnego rodzaju zanieczyszczenia czy bakterie. Dostają się one np. podczas zbiorów, w czasie przechowywania czy nawet podczas sprzedaży.

Oprócz samego użycia wody, coraz powszechniej są stosowane również specjalne płyny ekologiczne (zwalczające np. bakterię Escherichia Coli, Listerię czy Salmonellę), a także szczoteczki usuwające pozostałości nawozów i pestycydów. Czasami zaleca się również (po umyciu), aby umieścić warzywa i owoce w roztworze wody z octem/ sokiem z cytryny lub wykorzystać połączenie wody i sody oczyszczonej.

Kilka praktycznych wskazówek- jak odpowiednio myć warzywa i owoce?

Świeże owoce i warzywa takie jak: jabłka, gruszki, śliwki itp. wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku czy kurzu. W ten sposób zredukujemy liczbę ewentualnych mikroorganizmów.

Cytrusy takie jak: cytryna, limonka, grapefruit, pomarańcza – warto umyć ciepłą wodą (z użyciem płynu do mycia naczyń i szczoteczki) oraz dodatkowo sparzyć wrzątkiem.

Drobne owoce takie jak: maliny, borówki, truskawki, porzeczki czy jeżyny- warto myć bezpośrednio przed spożyciem. Po zakupie, do lodówki powinny trafiać nieoczyszczone w zamkniętych opakowaniach/ pojemnikach. W innym przypadku wilgoć może sprzyjać rozwojowi bakterii.

Sałata: ważne, aby każdy liść opłukać osobno (wcześniej odrywając każdy listek).

Brokuł i kalafior: na początek warto podzielić je na mniejsze różyczki, następnie opłukać pod bieżącą wodą.

Czy te owoce, które przed jedzeniem obieramy, np. banany- również należy myć?

Aby zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne, należy myć wszystkie warzywa i owoce, nawet jeśli należą do produktów, których nie spożywamy ze skórką. Przykładem mogą być banany, arbuz czy nawet ananas.

Czy pakowane mixy sałat z oznaczeniem ,,produkt umyty” nie trzeba już płukać?

Kupując gotowe mixy sałat (również rukolę, roszponkę czy szpinak) w plastikowych opakowaniach należy zawsze umyć przed spożyciem, mimo informacji, że produkt został już oczyszczony. W innym przypadku takie produkty mogą stanowić źródło zatruć i zakażeń pokarmowych. Warto pamiętać, aby po umyciu dodatkowo osuszyć sałaty czystym ręcznikiem, aby zredukować liczbę mikroorganizmów.

Nie tylko owoce i warzywa. Zadbaj o higienę kompleksowo!

Dodatkowo, warto pamiętać, aby:
-zawsze myć ręce przed, w trakcie i po przygotowywaniu żywości;
-ograniczyć kontakt zwierząt z kuchnią/ miejscem, gdzie trzymamy i przygotowujemy posiłki;
-zawsze posługiwać się czystymi narzędziami i przyborami kuchennymi.
W ten sposób zmniejszamy ryzyko nie tylko zatruć pokarmowych, ale również chorób pasożytniczych i skórnych. Brak regularnego i dokładnego mycia rąk może przyczynić się do zapalenia jamy ustnej, biegunki, grypy żołądkowej, a nawet wirusowego zapalenia wątroby typu A.