Mycie owoców i warzyw jest niezwykle ważne, ponieważ na ich powierzchni często znajdują się pozostałości po pestycydach oraz różnego rodzaju zanieczyszczenia czy bakterie. Dostają się one np. podczas zbiorów, w czasie przechowywania czy nawet podczas sprzedaży.
Oprócz samego użycia wody, coraz powszechniej są stosowane również specjalne płyny ekologiczne (zwalczające np. bakterię Escherichia Coli, Listerię czy Salmonellę), a także szczoteczki usuwające pozostałości nawozów i pestycydów. Czasami zaleca się również (po umyciu), aby umieścić warzywa i owoce w roztworze wody z octem/ sokiem z cytryny lub wykorzystać połączenie wody i sody oczyszczonej.
Kilka praktycznych wskazówek- jak odpowiednio myć warzywa i owoce?
Świeże owoce i warzywa takie jak: jabłka, gruszki, śliwki itp. wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku czy kurzu. W ten sposób zredukujemy liczbę ewentualnych mikroorganizmów.
Cytrusy takie jak: cytryna, limonka, grapefruit, pomarańcza – warto umyć ciepłą wodą (z użyciem płynu do mycia naczyń i szczoteczki) oraz dodatkowo sparzyć wrzątkiem.
Drobne owoce takie jak: maliny, borówki, truskawki, porzeczki czy jeżyny- warto myć bezpośrednio przed spożyciem. Po zakupie, do lodówki powinny trafiać nieoczyszczone w zamkniętych opakowaniach/ pojemnikach. W innym przypadku wilgoć może sprzyjać rozwojowi bakterii.
Sałata: ważne, aby każdy liść opłukać osobno (wcześniej odrywając każdy listek).
Brokuł i kalafior: na początek warto podzielić je na mniejsze różyczki, następnie opłukać pod bieżącą wodą.
![Washing red bell peppers under the crane Therascience](https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-scaled.jpg 1707w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-200x300.jpg 200w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-683x1024.jpg 683w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-768x1152.jpg 768w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-1024x1536.jpg 1024w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-1365x2048.jpg 1365w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/mycie-czerwonej-papryki-pod-dzwigiem-wysokiej-jakosci-zdjecie-600x900.jpg 600w)
Czy te owoce, które przed jedzeniem obieramy, np. banany- również należy myć?
Aby zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne, należy myć wszystkie warzywa i owoce, nawet jeśli należą do produktów, których nie spożywamy ze skórką. Przykładem mogą być banany, arbuz czy nawet ananas.
Czy pakowane mixy sałat z oznaczeniem ,,produkt umyty” nie trzeba już płukać?
Kupując gotowe mixy sałat (również rukolę, roszponkę czy szpinak) w plastikowych opakowaniach należy zawsze umyć przed spożyciem, mimo informacji, że produkt został już oczyszczony. W innym przypadku takie produkty mogą stanowić źródło zatruć i zakażeń pokarmowych. Warto pamiętać, aby po umyciu dodatkowo osuszyć sałaty czystym ręcznikiem, aby zredukować liczbę mikroorganizmów.
![asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci Therascience](https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-683x1024.jpg 683w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-200x300.jpg 200w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-768x1152.jpg 768w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-1024x1536.jpg 1024w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-1365x2048.jpg 1365w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-600x900.jpg 600w, https://therascience.pl/wp-content/uploads/2023/11/asortyment-zdrowej-mytej-zywnosci-scaled.jpg 1707w)
Nie tylko owoce i warzywa. Zadbaj o higienę kompleksowo!
Dodatkowo, warto pamiętać, aby:
-zawsze myć ręce przed, w trakcie i po przygotowywaniu żywości;
-ograniczyć kontakt zwierząt z kuchnią/ miejscem, gdzie trzymamy i przygotowujemy posiłki;
-zawsze posługiwać się czystymi narzędziami i przyborami kuchennymi.
W ten sposób zmniejszamy ryzyko nie tylko zatruć pokarmowych, ale również chorób pasożytniczych i skórnych. Brak regularnego i dokładnego mycia rąk może przyczynić się do zapalenia jamy ustnej, biegunki, grypy żołądkowej, a nawet wirusowego zapalenia wątroby typu A.