Pieczarki faszerowane warzywami
Przygotuj razem z Nami smaczne i pożywne danie, które pozwoli na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety. Koniecznie sprawdź, które warzywa najlepiej komponują się z pieczarkami!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (na 2 porcje):
- 8 sztuk pieczarek;
- 1 mały pomidor;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- ½ czerwonej papryki;
- ½ małej białej cebuli;
- 1 plaster sera żółtego;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany, zioła prowansalskie;
- dodatkowo: świeży koperek.
Sposób przygotowania
1
Pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Nóżki oddziel od kapeluszy i pokrój na drobną kostkę.
2
Pomidora i paprykę opłucz pod bieżącą wodą i drobno pokrój.
3
Przełóż składniki na farsz do miseczki, dodaj drobno pokrojoną cebulę, olej rzepakowy, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
4
Nałóż farsz do kapeluszy. Połóż na wierzch kawałki sera. Pieczarki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 min.
5
Przed podaniem posyp całość posiekanym świeżym koperkiem.