Therascience
Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Pieczarki faszerowane warzywami

Pieczarki faszerowane warzywami

Przygotuj razem z Nami smaczne i pożywne danie, które pozwoli na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety. Koniecznie sprawdź, które warzywa najlepiej komponują się z pieczarkami!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (na 2 porcje):

    • 8 sztuk pieczarek;
    • 1 mały pomidor;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • ½ czerwonej papryki;
    • ½ małej białej cebuli;
    • 1 plaster sera żółtego;
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany, zioła prowansalskie;
    • dodatkowo: świeży koperek.

    Sposób przygotowania

    1

    Pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Nóżki oddziel od kapeluszy i pokrój na drobną kostkę.

    2

    Pomidora i paprykę opłucz pod bieżącą wodą i drobno pokrój.

    3

    Przełóż składniki na farsz do miseczki, dodaj drobno pokrojoną cebulę, olej rzepakowy, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.

    4

    Nałóż farsz do kapeluszy. Połóż na wierzch kawałki sera. Pieczarki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 min.

    5

    Przed podaniem posyp całość posiekanym świeżym koperkiem.