Therascience
Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Chevapchichi, czyli przepis na bałkańskie kotlety

Chevapchichi, czyli przepis na bałkańskie kotlety

Oryginalny pomysł na danie z kuchni bałkańskiej. Kotlety najlepiej smakują przygotowane własnoręcznie. By się o tym przekonać, przeczytaj nasz dzisiejszy przepis!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 300g mielonego mięsa wołowego
    • 150g mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • ok. 1 szklanka wody
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka wędzona, kminek i majeranek.

    Sposób przygotowania

    1

    Pokrój bardzo drobno cebulę. Następnie połącz z mielonym mięsem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj stopniowo wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (nadającą się do formowania mięsa). Stwórz kształt podłużnych kotlecików i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Kotlety nadziej na szaszłyki i grilluj po ok. 4 minuty z każdej strony.

    Podawaj razem z ulubionymi warzywami. Nasza propozycja to połączenie jarmużu, pomidora i papryki.