Artykuły

Wzdęcia

Dokuczliwe wzdęcia- co jest przyczyną i jak sobie z nimi poradzić?

Wzdęcia dotyczą ok. 30% populacji Polski. Pacjenci zgłaszają wówczas najczęściej występowanie ciężkości/ dyskomfortu trawiennego czy też uczucie ,,pełnego brzucha”. Czasami towarzyszą im także jadłowstręt, wymioty, bóle brzucha, zaparcia, częste oddawanie gazów, a nawet wczesne uczucie sytości po posiłku.

Wzdęcia są objawem obecności nadmiernej ilości gazów w jelitach. Gazy składają się głównie z azotu, tlenu, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i innych, np. siarkowodoru czy lotnych kwasów organicznych. Zdrowa dorosła osoba oddaje ich średnio 14-25 razy na dobę.

Warto wiedzieć, że zwiększony obwód brzucha nie musi wynikać z problemów trawiennych. Jest naturalną reakcją na przyjmowany pokarm. Dopiero nadprodukcja gazów jelitowych powoduje nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.

Skąd się biorą wzdęcia?

Wzdęcia najczęściej powstają poprzez:

  • połykanie powietrza podczas jedzenia lub picia;
  • jedzenie w pośpiechu;
  • włączanie do diety produktów wzdymających;
  • spożywanie posiłków dużych objętościowo;
  • stres.

Wzdęcia często towarzyszą także jednostkom chorobowym takich jak: SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego), IBS (zespół jelita drażliwego), choroba Hirschprunga, rak jelita grubego, a także podczas nietolerancji pokarmowych.

Wzdęcia mogą towarzyszyć również podczas zmiany diety, szczególnie na dietę roślinną. Wprowadzanie nowych pokarmów oraz zwiększenie ilości błonnika np. w postaci strączków, produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, może być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego w pierwszych etapach.

Obraz autorstwa Freepik

Jak pozbyć się wzdęć? Domowe sposoby

U pacjentów ze wzdęciami i nadmiernymi gazami należy dokładnie przeanalizować sposób i zachowania żywieniowe. Przede wszystkim, na początku warto zadbać o:

  • Ograniczenie stresu, który wpływa na czas trawienia i nasilenie objawów;
  • Zmniejszenie objętości posiłków;
  • Wprowadzanie do diety produktów łatwostrawnych;
  • Odpowiednią obróbkę termiczną potraw- rekomendowane są głównie gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania oraz pieczenie pod przykryciem;
  • Systematyczne i powolne zwiększanie ilości błonnika w diecie- na początku warto włączyć owoce i warzywa bez skórki, produkty miksowane oraz poddane dłuższemu gotowaniu;
  • Eliminowanie w diecie słodzików i gum do żucia;
  • Powolne wypijanie płynów (szczególnie niegazowanej wody);
  • Zapisywanie i analizę dni pod względem żywieniowym- może pomóc to w identyfikacji produktów źle tolerowanych;
  • Odpowiednio dobraną fitoterapię. W codziennej walce ze wzdęciami, mogą pomóc łagodne zioła, takie jak: koper włoski, kminek, rumianek, mięta pieprzowa, anyż czy szałwia.

Ponadto warto zwrócić uwagę również na: wolne przeżuwanie pokarmów, zwiększenie aktywności fizycznej czy zmianę stylu życia. Czynniki te mogą wpłynąć nie tylko na zmniejszenie objawów, ale także lepszą pracę układu pokarmowego. Jeśli natomiast powyższe działania nie przynoszą rezultatów, a wzdęcia stają się coraz bardziej uciążliwe, należy skontaktować się z lekarzem, aby przeprowadzić specjalistyczną diagnostykę.