Drobiowe kieszonki nadziewane pieczarkami i warzywami
Odpowiedni przepis dla osób chcących zwiększać ilość warzyw w diecie. Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 4 pieczarki
- 4 różyczki brokuła
- ½ papryki czerwonej
- ½ małej czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
- dodatkowo posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
1
W filetach naciąć kieszonki na warzywa. Całość natrzeć marynatą, czyli łyżeczką oleju i przyprawami. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.
2
Pieczarki, paprykę i ugotowanego brokuła drobno pokroić i napełnić nimi mięso. Kurczaka spiąć wykałaczkami i włożyć do naczynia żaroodpornego. Resztę warzyw wyłożyć na wierzch i polać łyżeczką oleju.
3
Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 30 minut. Pod koniec odkryć mięso, aby uzyskać rumiany kolor.
4
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.