Etap 2 Lignaform z białkiem, Przepisy

Drobiowe kieszonki nadziewane pieczarkami i warzywami

Drobiowe kieszonki nadziewane pieczarkami i warzywami

Odpowiedni przepis dla osób chcących zwiększać ilość warzyw w diecie. Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki (na 2 porcje):

    • 2 filety z kurczaka
    • 4 pieczarki
    • 4 różyczki brokuła
    • ½ papryki czerwonej
    • ½ małej czerwonej cebuli
    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
    • dodatkowo posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania

    1

    W filetach naciąć kieszonki na warzywa. Całość natrzeć marynatą, czyli łyżeczką oleju i przyprawami. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.

    2

    Pieczarki, paprykę i ugotowanego brokuła drobno pokroić i napełnić nimi mięso. Kurczaka spiąć wykałaczkami i włożyć do naczynia żaroodpornego. Resztę warzyw wyłożyć na wierzch i polać łyżeczką oleju.

    3

    Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 30 minut. Pod koniec odkryć mięso, aby uzyskać rumiany kolor.

    4

    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.