Przepis na faszerowanego bakłażana
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • 1 bakłażan
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 cebula
    • 1 pomidor czerwony
    • ½ papryki żółtej
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ szklanki passaty pomidorowej bez cukru
    • 1 opakowanie parówek koktajlowych Lignaform
    • Przyprawy: oregano, sól, pieprz czarny, bazylia suszona, świeża natka pietruszki

    Sposób przygotowania

    1

    Usuń środek bakłażana. Wydrążone połówki skrop olejem, przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 10 minut. Na patelni podsmaż pokrojone i przyprawione warzywa. Pod koniec smażenia dodaj passatę pomidorową oraz drobno pokrojone kawałki parówek Lignaform. Farsz przełóż na wierzch bakłażana. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Podaj razem ze świeżą natką pietruszki.