Chrzan głównie jest znany ze swojego wyrazistego smaku i zapachu. W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy – synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie ten związek nadaje ostry i piekący smak.
Świeży chrzan jest źródłem witaminy C, która uczestniczy w naturalnej produkcji kolagenu w skórze. Ponadto uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia odporność organizmu.
Należy jednak pamiętać, że gotowany chrzan ma mniejszą zawartość witaminy C. Chrzan niestety traci swoje prozdrowotne właściwości podczas gotowania, dlatego najkorzystniej jest spożywać go na surowo. Witamina C jest bowiem bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, a jej straty podczas obróbki kulinarnej mogą sięgać nawet do 80%.
Korzeń chrzanu – Właściwości
Korzeń chrzanu to jeden z najlepszych naturalnych konserwantów żywności. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do przetworów, np. ogórków kiszonych lub marynat. W kuchni korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, a także białego sera.
W korzeniu chrzanu znajdują się witaminy takie jak: witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witamina A i witamina E.
Ponadto chrzan zawiera duże ilości wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu, cynku i manganu.
Chrzan na zatoki oraz problemy z trawieniem
W medycynie naturalnej wykorzystuje się właściwości lecznicze chrzanu.
- W związku z tym, że wdychanie olejków eterycznych z chrzanu udrożnia nos, często stosuje się go m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych, a szczególnie w zapaleniu zatok.
- Jest polecany przy bólach reumatycznych i problemach z trawieniem.
- Chrzan usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
- Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w zwalczaniu przeziębienia, w zapaleniu płuc i oskrzeli.
Przeciwwskazaniem do codziennego spożywania chrzanu są ostre nieżyty żołądka oraz ostre schorzenia nerek i wątroby. Należy pamiętać, że nie wolno na raz przyjmować dużych ilości chrzanu, ponieważ nadmierna ilość może uszkodzić błony śluzowe.
Chrzan tarty z jajkiem. Jak go zrobić?
Należy przygotować:
- 100 g tartego chrzanu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka domowego majonezu
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy grubo mielony, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Receptura:
- Jajka ugotowane na twardo należy zmiksować na jednolitą masę z tłuszczem roślinnym, majonezem i przyprawami;
- Następnie dodać chrzan;
- Całość dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić;
- Na koniec przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Sos chrzanowy na ciepło do mięs
Chrzan to niezastąpiony dodatek w wielu kuchniach. Ze względu na intensywny, ostry smak, nadaje smakowitości mniej wyrazistym potrawom.
Chrzan pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu zapobiega dolegliwościom trawiennym po zjedzeniu ciężkostrawnych i tłustych posiłków.
Jest wykorzystywany do przygotowania sosów i dipów. W tej formie doskonale komponuje się z jajkami, wędlinami, serami, kurczakiem, a nawet potrawami z ryb.