Chłodnik meksykański
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Chłodnik meksykański
- Świeże pomidory pokrojone w kostkę bez skóry i pestek 4 sztuki
- Świeży ogórek pokrojony w kostkę bez skóry i pestek 1 sztuka
- Pęczek świeżej kolendry
- Czosnek 2 ząbki
- Sok pomidorowy (bez cukru) 200 ml
- Sól, pieprz czarny mielony do smaku
- Pieprz chili cayenne szczypta
- Sok z 1 limonki
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Gałązki selera naciowego do dekoracji
Sposób przygotowania
1
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą.
2
Podawać jako chłodnik z dodatkiem grzanek lub chlebka Lignaform, lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.