Właściwości zielonej herbaty
Artykuły

Właściwości zielonej herbaty

Jakie właściwości ma zielona herbata?

Zielona herbata jest niefermentowana, co oznacza, że otrzymuje się ją dzięki natychmiastowemu suszeniu świeżo zebranych liści. Sprzyja to występowaniu większej ilości katechin, które wraz z taninami są odpowiedzialne m.in. za cierpkość i gorzki smak. Głównymi składnikami świeżych liści są przede wszystkim związki polifenolowe (głównie katechiny*), kwasy fenolowe, węglowodany (w tym frakcja błonnika), białka, aminokwasy, tłuszcze, alkaloidy (kofeina), pigmenty (chlorofil i karotenoidy), a także związki lotne. Ponadto zielona herbata posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych. Można zaliczyć do nich m.in.: witaminy A, B1, C, E, B2, B3 oraz potas, wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź.

*Zawartość katechin w zielonej herbacie różni się w zależności m.in.: od wieku rośliny, pory zbiorów i warunków klimatycznych.

Wpływ zielonej herbaty na zdrowie

Filiżanka zielonej herbaty może zawierać nawet 10-40 mg polifenoli, które wykazują właściwości:

  • przeciwutleniające;
  • antyoksydacyjne;
  • przeciwbakteryjne (m.in.: na bakterie Escherichia coli, Streptococcus salivarius, Streptococcus mutant oraz Helicobacter pylori);
  • antynowotworowe (szczególnie raka płuc, żołądka, skóry, pęcherza, jajników).

Dodatkowo, składniki zielonej herbaty:

  • zmniejszają wchłanianie cholesterolu i lipidów w układzie pokarmowym;
  • wpływają na mniejszą zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • obniżają poziom ciśnienia tętniczego;
  • zmniejszają ryzyko cukrzycy;
  • poprawiają perystaltykę jelit;
  • zmniejszają częstotliwość występowania reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • a także poprawiają jakość snu.
Therascience

Jak parzyć zieloną herbatę?

Odpowiednie parzenie herbaty jest bardzo ważne, aby zachować jej prozdrowotne właściwości. Optymalny sposób zakłada zalanie herbaty gorącą wodą o maksymalnej temperaturze 80 stopni C i parzenie pod przykryciem.

Czas parzenia zależy od stopnia intensywności, jaką chcemy uzyskać. Herbata krótko parzona ma jasną barwę i mniejszą intensywność w smaku. Natomiast herbata długo parzona ma intensywne zabarwienie oraz wyraźniejszy smak. Jeśli chcemy, aby herbata miała właściwości pobudzające, czas parzenia powinien wynosić ok.2-3 minuty. Natomiast, jeśli zależy nam na uspokajającym działaniu, czas parzenia należy wydłużyć do ok.4-6 minut.

Czy zielona herbata pobudza?

Zielona herbata zawiera ok. 15-65 mg kofeiny (w przeliczeniu na 250ml), która działa stymulująco na układ nerwowy. Zawartość kofeiny w naparze może mieć jednak różne wartości w zależności od rozdrobnienia, ilości użytych liści, warunków parzenia i innych.

Jeśli chcemy w naturalny sposób zmniejszyć ilość kofeiny w herbacie, powinno się wylać pierwszy napar i wypić dopiero ekstrakt z ponownego zaparzenia. W pierwszym naparze znajduje się bowiem aż 80% kofeiny.

W świetle publikacji naukowych, nie wykazano istotnych różnic w poziomie zawartości kofeiny w herbacie czarnej i zielonej.

Jakie właściwości ma zielona herbata?

Zielona herbata – skutki uboczne i przeciwwskazania

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, zielona herbata wypijana w nadmiarze może przyczynić się do drażliwości, bezsenności i tachykardii. Kofeina zawarta w herbacie może powodować zwiększenie ciśnienia krwi, a także zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, co może prowadzić do podrażnienia ścian żołądka.

Za bezpieczną (optymalną) ilość kofeiny określa się poziom 300 mg, co odpowiada ok. 6 filiżankom herbaty. Należy jednak uwzględniać indywidualną nadwrażliwość na kofeinę. W niektórych przypadkach dolegliwości mogą pojawić się również przy mniejszych dawkach.

Warto również pamiętać, że związki zawarte w herbacie powodują ograniczenie wchłaniania niektórych metali, takich jak żelazo, wapń czy magnez, a także hamowanie działania niektórych leków.

Zielona herbata z mlekiem

Coraz bardziej staje się popularna konsumpcja herbaty z mlekiem. Takie połączenie wiążę się z tradycją angielską i pochodzi z XVII wieku. Należy jednak wiedzieć, że dodatek mleka do herbaty powoduje zmniejszenie aktywności przeciwutleniającej katechin. Wśród najbardziej aktywnych katechin, wykazujących wysokie powinowactwo do białek mleka, można wyróżnić galusan epikatechiny i galusan epigalokatechiny.

Taka kompozycja nie będzie wskazana m.in. dla osób: z niedokrwistością, z zapaleniem dróg moczowych i nerek, a także indywidualnej nietolerancji na poszczególne składniki.

Zielona herbata a odchudzanie

Zielona herbata poprzez przyspieszenie utleniania tłuszczy, może przyczynić się do lepszych efektów podczas redukcji masy ciała. Ekstrakt z zielonej herbaty zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy. Systematyczne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko otyłości poprzez pobudzenie termogenezy (stymulację współczulnego układu nerwowego). Ponadto, przy jednoczesnym dbaniu o aktywność fizyczną, wpływa na lepszą wydolność oddechową.