W czwartek, 24 czerwca, obchodziliśmy Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę, w której bardzo dużą rolę pełni sposób odżywiania. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w składniki wpływające na wzmocnienie kości, takie jak:
- Wapń, którego bogatym źródłem jest nabiał (mleko, fermentowane przetwory mleczne, sery, podpuszczkowe, dojrzewające), a także tofu, brokuł, jarmuż, fasola, migdały, sezam, woda wysoko mineralizowana. Do czynników wpływających na zwiększenie jego przyswajalności zalicza się: odpowiednie proporcje wapnia do fosforu, gdzie stosunek wapń fosfor powinien wynosić od 1:1 do 1:1,5 (aby uzyskać takie proporcje należy wybierać żywność minimalnie przetworzoną), witaminę C, D, magnez, laktozę, kazeinę, inulinę.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, orzechy – szczególnie włoskie).
- Związki przeciwutleniające (owoce jagodowe, zielone warzywa, czarna porzeczka, owoce cytrusowe).
- Cynk (owoce morza, jajka).
- Potas (ziemniaki, pomidory, banany).
- Witaminy z grupy B (produkty zbożowe).
- Witamina K (zielone warzywa, warzywa kapustne, rośliny strączkowe).
- Izoflawony (soja i jej przetwory).
Do czynników zwiększających ryzyko osteoporozy należą: palenie papierosów, dieta uboga w wapń, ubogo oraz wysokobiałkowa, żywność wysokoprzetworzona, siedzący tryb życia, alkohol oraz niektóre leki.
Nie należy przekraczać dziennej dawki soli, która w nadmiernych ilościach powoduje zmniejszenie przyswajalność wapnia.