sport
Artykuły

Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę

W czwartek, 24 czerwca, obchodziliśmy Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę, w której bardzo dużą rolę pełni sposób odżywiania. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w składniki wpływające na wzmocnienie kości, takie jak:

sport
źródło wapnia
  1. Wapń, którego bogatym źródłem jest nabiał (mleko, fermentowane przetwory mleczne, sery, podpuszczkowe, dojrzewające), a także tofu, brokuł, jarmuż, fasola, migdały, sezam, woda wysoko mineralizowana. Do czynników wpływających na zwiększenie jego przyswajalności zalicza się: odpowiednie proporcje wapnia do fosforu, gdzie stosunek wapń fosfor powinien wynosić od 1:1 do 1:1,5 (aby uzyskać takie proporcje należy wybierać żywność minimalnie przetworzoną), witaminę C, D, magnez, laktozę, kazeinę, inulinę.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, orzechy – szczególnie włoskie).
  3. Związki przeciwutleniające (owoce jagodowe, zielone warzywa, czarna porzeczka, owoce cytrusowe).
  4. Cynk (owoce morza, jajka).
  5. Potas (ziemniaki, pomidory, banany).
  6. Witaminy z grupy B (produkty zbożowe).
  7. Witamina K (zielone warzywa, warzywa kapustne, rośliny strączkowe).
  8. Izoflawony (soja i jej przetwory).

Do czynników zwiększających ryzyko osteoporozy należą: palenie papierosów, dieta uboga w wapń, ubogo oraz wysokobiałkowa, żywność wysokoprzetworzona, siedzący tryb życia, alkohol oraz niektóre leki.

Nie należy przekraczać dziennej dawki soli, która w nadmiernych ilościach powoduje zmniejszenie przyswajalność wapnia.

pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *