Artykuły

Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę

W czwartek, 24 czerwca, obchodziliśmy Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę, w której bardzo dużą rolę pełni sposób odżywiania. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w składniki wpływające na wzmocnienie kości, takie jak:

old sport couple training on treadmill in fitness class for senior people
Balanced diet nutrition, healthy eating concept. Assortment of food sources rich in calcium, beans, dairy products, sardines, broccoli, chia seeds, almonds on a kitchen table. Copy space background
  1. Wapń, którego bogatym źródłem jest nabiał (mleko, fermentowane przetwory mleczne, sery, podpuszczkowe, dojrzewające), a także tofu, brokuł, jarmuż, fasola, migdały, sezam, woda wysoko mineralizowana. Do czynników wpływających na zwiększenie jego przyswajalności zalicza się: odpowiednie proporcje wapnia do fosforu, gdzie stosunek wapń fosfor powinien wynosić od 1:1 do 1:1,5 (aby uzyskać takie proporcje należy wybierać żywność minimalnie przetworzoną), witaminę C, D, magnez, laktozę, kazeinę, inulinę.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, orzechy – szczególnie włoskie).
  3. Związki przeciwutleniające (owoce jagodowe, zielone warzywa, czarna porzeczka, owoce cytrusowe).
  4. Cynk (owoce morza, jajka).
  5. Potas (ziemniaki, pomidory, banany).
  6. Witaminy z grupy B (produkty zbożowe).
  7. Witamina K (zielone warzywa, warzywa kapustne, rośliny strączkowe).
  8. Izoflawony (soja i jej przetwory).

Do czynników zwiększających ryzyko osteoporozy należą: palenie papierosów, dieta uboga w wapń, ubogo oraz wysokobiałkowa, żywność wysokoprzetworzona, siedzący tryb życia, alkohol oraz niektóre leki.

Nie należy przekraczać dziennej dawki soli, która w nadmiernych ilościach powoduje zmniejszenie przyswajalność wapnia.

Woman east fast food from delivery on bed in bedroom at home. Female alone enjoying fat food, pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *