Etap 4 Lignaform z nabiałem, Przepisy

Jajka po florencku

Jajka po florencku

Przepis dla osób, które myślami są jeszcze przy wielkanocnym stole. Jedna z najlepszych propozycji na zdrowe i odżywcze śniadanie!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 2 sztuki tostów Lignaform;
    • 2 małe jajka kurze z wolnego wybiegu;
    • 1 łyżeczka octu;
    • 1 garść szpinaku baby;
    • 4 małe pieczarki;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 1 ząbek czosnku;
    • 1 łyżka sosu holenderskiego;
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy grubo mielony.

    Sposób przygotowania

    1

    Wbij jajka do miski. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Zrób wir za pomocą łyżki i energicznie wrzuć do środka 1 jako.  Gotuj ok.2-3 min i delikatnie wyjmij łyżką cedzakową. Powtórz czynność z drugim jajkiem.

    2

    Pieczarki podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po paru minutach dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dopraw do smaku.

    3

    Szpinak z pieczarkami wyłóż na tosty Lignaform, na wierzch połóż po jednym jajku w koszulce.

    4

    Całość polej sosem holenderskim.