Jak powinna wyglądać dieta dzień przed oddaniem krwi?
- 48 godzin przed planowaną wizytą w punkcie krwiodawstwa należy powstrzymać się od przyjmowania napojów alkoholowych.
- Dzień wcześniej zaleca się wypić około 2 l wody.
- Należy pamiętać, że na jakość krwi ma wpływ nie tylko śniadanie w dniu donacji, ale również niezwykle istotne są posiłki spożywane dzień przed. Zaleca się, żeby były dietetyczne
i lekkostrawne. - Nadmiar tłuszczu w diecie powoduje podwyższenie cholesterolu w surowicy i zwiększa krzepliwość krwi. Dlatego co najmniej 24 godziny przed pobraniem krwi powinno się wykluczyć z diety produkty wysokoprzetworzone, potrawy ostro przyprawione, tłuste mięsa i przetwory mięsne, tłusty nabiał, masło, majonez oraz słodycze. Warto pamiętać, że jeżeli dzień przed lub w dniu oddania krwi dawca będzie spożywał wysokokaloryczne posiłki to personel medyczny może stwierdzić, że krew nie nadaje się do celów leczniczych i zostanie przekazana do zniszczenia.
Jak powinna wyglądać dieta w dniu oddania krwi?
- Tuż przed oddaniem krwi należy wypić 0,5 l wody.
- Nie zaleca się przychodzenia na czczo, około 2 godziny przed pobraniem krwi powinno się zjeść lekkostrawny posiłek.
- Przed oddaniem krwi należy spożyć zdrowe i lekkie śniadanie, w którym powinno znaleźć się pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, wędliny, nabiał, warzywa oraz owoce. Zalecane są również makarony, kasze oraz ryż.
Co jeść po oddaniu krwi?
- Należy pić zdecydowanie więcej wody, jej podaż powinna zwiększyć się o około 1 l dziennie przez 1-2 dni.
- W diecie powinno uwzględnić się produkty bogate w żelazo (mięso czerwone, ryby, podroby, jajka, rośliny strączkowe, gorzką czekoladę, orzechy, kaszę gryczaną).
- Warto pamiętać o zielonych warzywach, które bogate są w foliany (np. szparagi, brukselka, brokuły).
- Istotne jest spożywanie produktów bogatych w witaminy: B12, B2 oraz B6 (jaja, sery twarogowe i żółte, ryby, migdały, orzechy włoskie, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, kaszę jaglaną oraz gryczaną).
- Należy ograniczyć produkty, które mogą zmniejszyć wchłanianie żelaza np. błonnik.
Właściwa dieta przed i po oddaniu krwi ma nie tylko wpływ na jej jakość, ale również na samopoczucie dawcy, co pozwala na zminimalizowanie ewentualnych skutków ubocznych (zmęczenie, zawroty głowy). Dobór właściwych pokarmów oraz odpowiednie nawodnienie pomoże szybciej uzupełnić braki witamin i składników mineralnych oraz umożliwi zdecydowanie szybszą rekonwalescencję.