wakacje morze
Artykuły

Jak pobudzić organizm i dodać mu energii?

Zmęczenie zapijane dużą ilością kawy, nagły spadek energii często wynikający z nieregularnego spożywania posiłków, a czasem po prostu gorszy dzień, powodują, że nasz organizm jest niczym rozładowana bateria.

W celu rekompensaty i szybkiego powrotu do pełni sił sięgamy po duże ilości kawy, a także wysokokaloryczne, często przetworzone produkty. Jednak efekt może być odwrotny od zamierzonego.

Nie bez powodu mówi się „jesteś tym co jesz”, dostarczając odpowiednią żywność możemy wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.
Brak energii dopada każdego, natomiast nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie posiłków odgrywa bardzo istotną rolę. Dzięki temu zapewniamy naszemu organizmowi stały poziom glukozy we krwi, a to jej wahania są częstym powodem spadków energii w ciągu dnia.

zmęczenie
woda

Drażliwość, senność, zmęczenie, apatia – to tylko kilka przykładów jak wpływa na nas małe spożycie wody. Regularne nawodnienie jest kluczowe do poprawnej pracy mięśni oraz mózgu. Badania wskazują, iż nawet niewielka (1-2%) utrata wody, zmniejsza sprawność mózgu, zaburza koncentrację, wpływa na nastrój, a także na występowanie bólów głowy. Nawodnienie istotnie wpływa na wydolność fizyczną – pozwala wydłużyć czas wysiłku oraz chroni przed nadmierną utratą wody.

Białko

Jajko stanowi świetne źródło białka, które niezbędne jest do odbudowy mięśni. Znajdziemy w nim bogactwo witamin i składników mineralnych, a także lecytynę, która wpływa na polepszenie procesów poznawczych i funkcjonowanie mózgu.

Tryptofan

Tryptofan jest niezbędny do wytworzenia serotoniny oraz melatoniny, co wiążę się z niższym odczuwaniem stresu i zmęczenia. Naturalnym źródłem są przede wszystkim produkty białkowe, takie jak nabiał, jajka, rośliny strączkowe, mięso, ryby i owoce morza.

Omega 3

Długofalowy brak kwasów omega-3 w diecie zmniejsza wydajność mózgu i pogarsza pamięć. Garść orzechów zapewni optymalną dawkę kwasów omega-3, a także innych nienasycone kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

wakacje morze
kawa

Magnez

Niski poziom magnezu wiąże się spadkiem energii i odczuwaniem zmęczenia. Stanowi on kluczowy element w procesach energetycznych organizmu. Odpowiednia ilość magnezu w diecie pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego, poprawia procesy myślowe oraz dodaje energie. Jego głównym źródłem będą produkty pełnoziarniste, kakao, warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pestki i orzechy.

Kofeina

Po nią sięgamy najczęściej chcąc pobudzić nasz organizm. Wpływa na pobudzenie układu nerwowego, poprawia koncentracje i pamięć. Dla zdrowego człowieka norma wynosi do 300 mg kofeiny na dzień, gdzie jeden kubek zawiera jej około 80 mg.

Należy również pamiętać o podstawowym źródle energii- węglowodanach. Sięgając po pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa czy owoce, szczególnie niskocukrowe (maliny, truskawki, jagody) zapobiegamy wahaniom glukozy we krwi, a przez to spadkom energii.

Nie najlepszym wyborem będzie sięganie po słodkie przekąski, czy napoje. Mimo, iż powodują szybki skok glukozy we krwi, to jej spadek jest równie raptowny, co w efekcie prowadzi do punktu wyjścia.

Kiedy brak energii mocno doskwiera warto sięgnąć po sok z buraków, który dzięki właściwości rozszerzania naczyń krwionośnych wpływa na zwiększoną wydajność krążeniowo – oddechową i dzięki temu używany jest jako naturalny doping dla sportowców.

Warto wspomnieć, że niezawodnym sojusznikiem w drodze do zwiększenia energii jest aktynowość fizyczna. Dzięki wyrzutowi endorfin poprawia się nasze samopoczucie, zwiększa dotlenienie komórek, a także pobudza się nasz układ pokarmowy.

Odchudzanie - etap 3-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *