kobieta ciało
Artykuły

Dieta w cyklu kobiecym

Dieta w cyklu kobiecym

W cyklu kobiecym biorą udział hormony, takie jak: estrogen, progesteron, hormon folikulotropowy (FSH), testosteron i hormon luteinizujący (LH). Ich poziom ulega wahaniom przez cały miesiąc, wpływając na preferencje żywieniowe oraz nastrój.

Cykl składa się z 4 różnych faz. Pierwszą stanowi faza folikularna, w której następuje przygotowanie organizmu  do owulacji. W tym czasie dieta powinna bazować na produktach będących źródłem witaminy B12 oraz żelaza, znajdującego się m.in. w podrobach, rybach, wołowinie, jajkach, zielonych warzywach, pestkach i orzechach. Aby zwiększyć jego przyswajalność należy dodawać produkty bogate w witaminę C. Białko roślinne ma szczególnie dobry wpływa na regulacje cyklu, a także fermentowane produkty, które będą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie jelit.

ciało kobieta
wakacje plaża

Faza owulacyjna rozpoczyna się w momencie uwolnienia komórki jajowej. W tej fazie zmniejsza się chęć na spożywanie dużej ilości produktów węglowodanowych, wysoki poziom estrogenów wpływa na zmniejszenie apetytu. Wybór powinien dotyczyć produktów o niskim indeksie glikemicznym, a przede wszystkim bogatych w błonnik – kasze, strączki, dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa, orzechy) oraz cennych w przeciwutleniacze (owoce jagodowe, przyprawy).

Faza lutealna poprzedza menstruacje, w tym czasie może pojawić się zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dominującym hormonem staje się progesteron, który zmniejsza wrażliwość na insulinę. W tej fazie mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zatrzymywanie wody oraz drażliwość. Wzrasta zapotrzebowanie na węglowodany. Dieta w tym czasie powinna opierać się na spożyciu pełnowartościowego białka, tłuszczu oraz produktów bogatych w błonnik. Należy zadbać o utrzymanie regularności posiłków, tak aby utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Szczególnie istotne jest dołączenie żywności bogatej witaminy z grupy B, wapnia, magnezu, które wpływają na zmniejszenia łaknienia. Należy ograniczyć produkty wysokoprzetworzone, a wybierać te o wysokiej wartości odżywczej i wysokim indeksie sytości, takie jak kasze, rośliny strączkowe, mięso, a także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Tuż przed miesiączką występuje spadek serotoniny, mięso, awokado, jajka, banany bogate w tryptofan, który jest istotny do wytwarzania serotoniny, będzie regulował jej poziom i zapobiegały spadkom nastroju.

kobieta nogi
kobieta ciało

W fazie menstruacyjnej istotne jest dostarczanie odpowiedniego źródła białka i tłuszczu, stanowiące budulec do wytwarzania hormonów. W tym czasie należy zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega-3, które znajdują się głównie w tłustych rybach morskich. W diecie nie powinna pojawiać się żywność wysokoprzetworzona, zawierająca duże ilości cukru oraz soli, które będą działać prozapalnie oraz zwiększać zatrzymywanie wody w organizmie.

Treści które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *