Artykuły

Dieta w cyklu kobiecym

Dieta w cyklu kobiecym

W cyklu kobiecym biorą udział hormony, takie jak: estrogen, progesteron, hormon folikulotropowy (FSH), testosteron i hormon luteinizujący (LH). Ich poziom ulega wahaniom przez cały miesiąc, wpływając na preferencje żywieniowe oraz nastrój.

Cykl składa się z 4 różnych faz. Pierwszą stanowi faza folikularna, w której następuje przygotowanie organizmu  do owulacji. W tym czasie dieta powinna bazować na produktach będących źródłem witaminy B12 oraz żelaza, znajdującego się m.in. w podrobach, rybach, wołowinie, jajkach, zielonych warzywach, pestkach i orzechach. Aby zwiększyć jego przyswajalność należy dodawać produkty bogate w witaminę C. Białko roślinne ma szczególnie dobry wpływa na regulacje cyklu, a także fermentowane produkty, które będą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Fashion beauty sexy woman body in swimsuit, people, friends. Vivid youth unusual beach look. Provocative tanned girls, lovely lesbian couple. Top view, toned. Summer holiday, sea vacation, copy space
sexy-bikini-body-asian-women-enjoy-the-sea-by-layi-L56QYTD

Faza owulacyjna rozpoczyna się w momencie uwolnienia komórki jajowej. W tej fazie zmniejsza się chęć na spożywanie dużej ilości produktów węglowodanowych, wysoki poziom estrogenów wpływa na zmniejszenie apetytu. Wybór powinien dotyczyć produktów o niskim indeksie glikemicznym, a przede wszystkim bogatych w błonnik – kasze, strączki, dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa, orzechy) oraz cennych w przeciwutleniacze (owoce jagodowe, przyprawy).

Faza lutealna poprzedza menstruacje, w tym czasie może pojawić się zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dominującym hormonem staje się progesteron, który zmniejsza wrażliwość na insulinę. W tej fazie mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zatrzymywanie wody oraz drażliwość. Wzrasta zapotrzebowanie na węglowodany. Dieta w tym czasie powinna opierać się na spożyciu pełnowartościowego białka, tłuszczu oraz produktów bogatych w błonnik. Należy zadbać o utrzymanie regularności posiłków, tak aby utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Szczególnie istotne jest dołączenie żywności bogatej witaminy z grupy B, wapnia, magnezu, które wpływają na zmniejszenia łaknienia. Należy ograniczyć produkty wysokoprzetworzone, a wybierać te o wysokiej wartości odżywczej i wysokim indeksie sytości, takie jak kasze, rośliny strączkowe, mięso, a także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Tuż przed miesiączką występuje spadek serotoniny, mięso, awokado, jajka, banany bogate w tryptofan, który jest istotny do wytwarzania serotoniny, będzie regulował jej poziom i zapobiegały spadkom nastroju.

beautiful-youth-four-young-women-with-good-body-sh-VX92HYK
female-body-close-up-6DEFA2U

W fazie menstruacyjnej istotne jest dostarczanie odpowiedniego źródła białka i tłuszczu, stanowiące budulec do wytwarzania hormonów. W tym czasie należy zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega-3, które znajdują się głównie w tłustych rybach morskich. W diecie nie powinna pojawiać się żywność wysokoprzetworzona, zawierająca duże ilości cukru oraz soli, które będą działać prozapalnie oraz zwiększać zatrzymywanie wody w organizmie.

Treści które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *