claudia logo

Proteiny w diecie to niezły pomysł, ale każdy, kto się odchudza, powinien być pod stałą ochroną lekarza.

Pan Dukan, (którego dyplomu lekarskiego nikt nie widział), przede wszystkim ograniczył w diecie obecność warzyw i owoców, a co za tym idzie, zubożył ją o witaminy i minerały. A z tego bierze się gorsze samopoczucie, osłabienie i zmęczenie, z czasem zaczynaja łamać się paznokcie i wypadać włosy. Jego metoda przewiduje też przyjmowanie ogromnych ilości białka, co może prowadzić do dysfunkcji nerek. Z drugiej strony nie można odmówić Dukanowi sprytu: samo wywrócenie do góry nogami naszych nawyków jedzeniowych sprawia, że zaczynamy chudnąć – pomocna jest sama zmiana. Jeszcze istotniejszym mechanizmem, który pomaga tracić na wadze, jest wspomniane wprowadzenie dużej ilości protein do menu. Bo one rzeczywiście pomagają spalić masę tłuszczową, zwłaszcza w okolicach pasa, nie naruszając przy tym masy mięśniowej. Można więc schudnąć dzięki tej diecie. I się rozchorować…

Bo fenomen Dukana polegana tym, że każdy sam, w domowym zaciszu, może wziąć się za odchudzanie według jego rad. A przejście na radykalną dietę i zrzucanie wielu kilogramów to wstrząs dla organizmu. Konieczna jest opieka lekarska, a jej właśnie tu brak. Gdy przychodzi do mnie pacjent chcący schudnąć, zaczynam od przeprowadzenia badań (krwi ciśnienia), ważenia go i wywiadu o przyczynach otyłości. Dopiero wtedy szykuje indywidualny program. Pacjent dostaje ode mnie preparaty imitujace posiłki, zawierające białko, ale i węglowodany, minerały i witaminy, w proporcjach biorących pod uwagę dzienne potrzeby organizmu. Spożywane są też warzywa, dieta jest urozmaicona. Utrata wagi największa jest, oczywiście w pierwszym etapie, ale później pacjent chudnie równomiernie, pod stała opieką lekarską. Spotkania z pacjentem trwają często jeszcze rok po uzyskaniu równowagi wagowej- żeby był ktoś, kto go wesprze, gdy załamie mu się silna wola. A u Dukana każdy kombinuje sam. Często źle.

(Dr Barbara Newall, Claudia Nr 12, grudzień 2011r.)

claudia logo

DIETA LIGNAFORM

Ta dieta proteinowa opracowana została przez lekarzy ze szkoły medycyny na Harvardzie. Naukowcy z Paryża jeszcze ją udoskonalili, dokładnie zbadali i przetestowali. Polega głównie na ograniczeniu spożycia cukrów.

Organizm pozbawiony węglowodanów spala rezerwy m.in. z mięśni. A to nie jest efekt pożądany. Dieta Lignaform ogranicza utratę masy mięśni przez dostarczanie mu odpowiedniej ilości białka – tłumaczy dr Barbara Newall. Wykorzystuje też zjawisko ketogenezy- związki ketonowe produkowane przez organizm z komórek tkanki tłuszczowej są źródłem energii. Po 2 – 3 dniach nasz organizm przyzwyczaja się, mamy dobre samopoczucie i nie odczuwamy głodu. I w konsekwencji chudniemy. Trzy główne zasady diety to: 1. Dostarczanie wyselekcjonowanego białka zawartego w gotowych produktach; 2. Spożywanie wszystkich warzyw (z wyjątkiem marchwi, buraków) prawie bez ograniczeń; 3. Niejedzenie produktów słodzonych. To dieta bezpieczna dla zdrowia. Każda osoba, która ją stosuje, jest pod stałą kontrolą lekarza. Zasadniczym celem nie jest samo schudnięcie, lecz odzyskanie równowagi żywieniowej, a w efekcie dobrego samopoczucia- także po kuracji.

CO WCHODZI W SKŁAD MENU?

Dieta oparta jest na gotowych produktach Lignaform, z których przyrządza się potrawy. Ich wybór jest bardzo duży. Dania są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Poza tym dozwolone są warzywa (wg. indywidualnej listy przygotowanej przez lekarza), oliwa do sałatek, przyprawy, świeże zioła.

DLA KOGO DIETA JEST NAJLEPSZA, A DLA KOGO JEST NIEWSKAZANA?

Dieta daje dobre rezultaty dla osób od 18 roku życia, które mają problemy z masą ciała, walczą z nadwagą (BMI 25-29) lub chorobliwą otyłością. Wskazana jest dla osób, które są zagrożone m.in. chorobami układu sercowo- naczyniowego, cukrzycą typu 2, chorobami kostno- stawowymi. Jak każda dieta białkowa, nie może być stosowana w przypadku niewydolności nerek. Przeciwwskazaniem są także: niewydolność serca i wątroby, zaburzenia poziomu potasu, nadczynności, tarczycy, anemia.

KIEDY OCZEKIWAĆ EFEKTÓW?

Dieta daje dość szybko rezultaty – np. kobiety w ciągu 10 dni, gubią ok. 3 kg.Oczywiście jeśli zachowują dyscyplinę w jej stosowaniu.

JAKIE SĄ ZALETY DIETY?

Naukowcy zauważyli, że po jakimś czasie jej przestrzegania na stale poprawia się metabolizm.
Stosując dietę, nie czuje się głodu. Poza tym następuje poprawa samopoczucia.

(Dr Barbara Newall, Claudia Diety, Nr 1/2012, marzec-kwiecień 2012r.)