Krem selera i pora z curry
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Krem selera i pora z curry
- 7 - 8 łodyg selera naciowego
- 1 mały lub 0,5 dużego pora
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka curry
- siekany koperek
- sól
- parę listków z selera
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki.
Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę i czosnek, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Zalać wrzątkiem, gotować około 15 minut.
Następnie całość zmiksować, doprawić solą.
Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.