Duszony seler naciowy
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
Duszony seler naciowy
- 2 selery naciowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Odkroić twarde, dolne części selerów i liście zostawiając tylko 20cm łodyg.
Łodygo rozdzielić, odrzucić twarde łodygi zewnętrzne zostawiając tylko bardzo miękkie łodygi wewnętrzne.
Obrać je małym nożem usuwając wszystkie włókna i pokroić na kawałki 4-5cm.
Do rondelka wlac oliwę z oliwek i pokrojone selery, podlać wodą.
Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, w miarę potrzeby dolewać wodę.
Zdjąć przykrywę ciągle mieszając, gotować, aż płyn odparuje i selery będą pokryte oliwą.
Doprawić pieprzem i wyłożyć na półmisek.