karciochy
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Karczochy z sosem winegret

Karczochy z sosem winegret

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    Karczochy z sosem winegret

    • 4 duże karczochy
    • Sok z cytryny
    • Winegret:
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy
    • 4 łyżki octu
    • 6 łyżek oleju arachidowego ( oliwy z oliwek)
    • 1 pęczek świeżych ziół, lub mrożonych (pietruszki, szczypiorku)
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania

    1

    Oderwać łodygę razem z przylegającymi do niej włochatymi włóknami.

    2

    Z każdego karczocha usunąć twarde, zewnętrzne listki i ostrym nożem odciąć równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ¾ wysokości kwiatu.

    3

    Miejsca przecięcia natrzeć przekrojoną na pół cytryną, aby nie ciemniały.

    4

    W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól.

    5

    Karczochy włożyć do wrzącej wody i gotować ok 40 minut.

    6

    W tym czasie przygotować winegret; do miseczki włożyć musztardę i ocet. Wymieszać.

    7

    Doprawić solą i pieprzem.

    8

    Stopniowo dodawać oliwę (olej), cały czas ubijając widelcem, aż składniki się połączą.

    9

    Zioła opłukać i osuszyć.

    10

    Oderwać listki, dokładnie wymieszać i przelać do sosjerki i odstawić.

    11

    Sprawdzić czy karczochy są ugotowane; czubkiem noża nakłuć serce lub oderwać listek.

    12

    Jeśli łatwo się odrywa, są gotowe.

    13

    Karczochy odsączyć na dużym sitku, wyłożyć na półmisek i odstawić do ostygnięcia.

    14

    Przed spożyciem polać winegretem.

    15

    Rada szefa kuchni: Karczochów nie należy wstawiać do lodówki, oziębione nie są tak smaczne.

    Udostępnij / wydrukuj przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *