Jajka po florencku
Przepis dla osób, które myślami są jeszcze przy wielkanocnym stole. Jedna z najlepszych propozycji na zdrowe i odżywcze śniadanie!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 2 sztuki tostów Lignaform;
- 2 małe jajka kurze z wolnego wybiegu;
- 1 łyżeczka octu;
- 1 garść szpinaku baby;
- 4 małe pieczarki;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka sosu holenderskiego;
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy grubo mielony.
Sposób przygotowania
Wbij jajka do miski. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Zrób wir za pomocą łyżki i energicznie wrzuć do środka 1 jako. Gotuj ok.2-3 min i delikatnie wyjmij łyżką cedzakową. Powtórz czynność z drugim jajkiem.
Pieczarki podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po paru minutach dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dopraw do smaku.
Szpinak z pieczarkami wyłóż na tosty Lignaform, na wierzch połóż po jednym jajku w koszulce.
Całość polej sosem holenderskim.