Sos chrzanowy
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki (2 porcje)
- 2 łyżki chrzanu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- przyprawy: sól i pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
- Miksujemy jajko.
- Dodajemy musztardę, sól. Całość miksujemy.
- Dodajemy po 1 łyżce tłuszczu roślinnego, po każdej całość miksujemy.
- Dodajemy chrzan, miksujemy.
- Dodajemy po 1 łyżce soku z cytryny, po każdej całość miksujemy.
- Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec sos podgrzewamy w małym garnku przez kilka minut.
- Całość przekładamy do słoika.